Fii la curent cu noutatile postate de mine si pe Facebook!

Alergiile la copii si impactul lor asupra sanatatii

Alergiile reprezinta o problema frecventa la copii si pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii lor ORL (otorinolaringologice). In acest articol, vom explora alergiile la copii, in special cele care afecteaza urechile, nasul si gatul, si vom discuta despre simptome, cauze si optiuni de tratament.

Rinita alergica:

Rinita alergica este una dintre cele mai comune forme de alergie la copii. Aceasta se manifesta prin congestie nazala si prin acesta vorbim de nas infundat, stranut, mancarime si secretii nazale abundente. Simptomele pot afecta calitatea somnului si performanta scolara a copiilor ( atentia si tulburari de concentrare) chiar si anxietate si nervozitate pot fi prezente.  Tratamentul poate include evitarea alergenilor, utilizarea de antihistaminice si corticosteroizi nazali pentru a ameliora simptomele.

Alergiile la polen:

Alergiile la polen sunt intalnite frecvent la copii si pot provoca simptome ORL neplacute. In timpul sezonului de polen, copiii pot prezenta congestie nazala, stranut, mancarime in nas si ochi, precum si secretii nazale apoase. Masuri de gestionare includ evitarea expunerii la polen in perioadele cu concentratie ridicata, utilizarea de antihistaminice si corticosteroizi nazali.

Alergiile la praf si acarieni:

Prafurile casnice si acarienii pot fi alergeni comuni care afecteaza sanatatea ORL a copiilor. Acestea pot provoca rinita alergica persistenta cu obstructie nazala majora, stranut dimineata, la trezire, zi de zi, indiferent de sezon si simptome ale gatului iritat cum ar fi durere, tuse,hemaj.  Pentru a minimiza expunerea, este important sa se faca curatenie frecventa in casa, sa se amonteze un purificator de aer in camera( mai ales in cea in care dormi), sa se pastreze umiditatea la un nivel scazut si sa se utilizeze huse antialergenice pentru saltele si perne. Medicamentele antialergice pe o perioada mai lunga pot fi recomandate pentru gestionarea simptomelor.

Alergiile alimentare:

Alergiile alimentare pot avea si ele un impact asupra sanatatii ORL a copiilor. Anumite alimente, cum ar fi laptele, ouale, alunele si graul, pot provoca reactii alergice care pot afecta tractul respirator: nas, gat, plamani.  Simptomele pot include mancarime in gat, umflarea buzelor sau limbii si dificultati de respiratie, dispnee, chiar si wheezing.  Este important sa se evite alimentele alergenice si, in cazurile severe, sa se aiba intotdeauna la indemana un injector de epinefrina in caz de reactii alergice severe.

Alergiile la animale de companie:

Parul de animale , scuamele chiar si saliva lor pot fi alergeni comuni care afecteaza sanatatea ORL a copiilor alergici (atopici). Acestea pot provoca obstructie nazala, stranut, mancarime in ochi si ochi aposi, pete pe corp. In cazul in care copilul dezvolta simptome alergice la animale de companie, este recomandat sa se reduca expunerea la acestea sau sa se evite complet contactul cu ele.

Managementul alergiilor ORL la copii:

Identificati alergenii: Este important sa identificati alergenii specifici care declanseaza simptomele copilului. Consultati un medic specialist alergolog pentru a efectua teste de alergie  ( cutanate si din sange- paneluri de alergeni inhalatori si alimentari) si a identifica alergenii specifici care afecteaza copilul.

Evitati alergenii: Incercati sa reduceti expunerea copilului la alergenii identificati. Aceasta poate implica evitarea plantelor cu polen, a animalelor de casa, utilizarea de huse antialergenice pentru pat si perne, si mentinerea curateniei adecvate in casa pentru a reduce praful si acarienii, montarea unor purificatoare de aer in camere.

Medicamente antialergice: Pentru gestionarea simptomelor, medicamentele antihistaminice pot fi prescrise de medic pentru a reduce congestia nazala, stranutul si mancarimea. In cazurile mai severe, corticosteroizii nazali sau orali pot fi recomandate. In situatie de criza, de urgenta se pot folosi corticosteroizi injectabili.

Imunoterapie: Pentru alergiile severe si persistente, medicul ORL poate recomanda imunoterapia, cunoscuta si sub numele de desensibilizare. Aceasta implica administrarea treptata a alergenului pentru a construi imunitatea si a reduce reactiile alergice.

Alergiile pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii ORL a copiilor, provocand simptome neplacute si disconfort. Identificarea alergenilor si gestionarea adecvata a acestora sunt cheia in controlul simptomelor alergice la copii.

Consultati un medic specialist in alergii si ORL pentru evaluare si planificarea unui tratament personalizat pentru copilul dumneavoastra. Evitarea alergenilor, utilizarea de medicamente antialergice si, in cazuri mai severe, imunoterapia pot contribui la reducerea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii copilului afectat de alergii ORL.

In cazul copiilor cu alergii care pot fi tratate in cabinetul ORL, este important sa aveti o comunicare deschisa cu medicul si sa urmati recomandarile si tratamentul prescris.

Prin gestionarea eficienta a alergiilor, puteti ajuta copilul sa se bucure de o viata sanatoasa si sa se evite complicatiile pe termen lung.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Un comentariu la „Alergiile la copii si impactul lor asupra sanatatii”

Lasă un comentariu