luni, 9 ianuarie 2017

OTITA BAROTRAUMATICA


            Vi s-a intamplat vreodata sa se infunde urechea si sa doara ingrozitor cind suntem in avion , mai ales la aterizare?
Mda... si mie mi s-a intimplat... este o afectiune destul de des intalnita.
            Va voi explica in urmatorul articol din ce cauza apare aceasta durere si infundare a urechii.
            Aceasta afectiune are o denumire: OTITA MEDIE BAROTRAUMATICA. sau AEROOTITA. Ea este consecinta variatiilor exaggerate, peste limita fiziologicului, a presiunii atmosferice din mediul ambient aerian ( in aviatie) sau lichidian ( in mediul subacvatic).
        Mecanismul de producere este urmatorul:
Presiunea atmosferica se modifica si la ridicare si la coborare. La ridicare, presiunea atmosferica scade, se produce deci o variatie de presiune negative, care este resimtita de individ sub forma unei hiperpresiuni intraauriculare si a unei scaderi usoare a auzului. Cind dezechlibrul de presiune atinge un anumit prag (20m.bari) trompa lui Eustachio este fortata, se aude un pocnet in ureche si cvasipresiunea este restabilitita automat. La coborare, presiunea atmosferica va creste (variatie de presiune pozitiva) si se realizeaza un blocaj al trompei lui Eustachio. De data aceasta, deblocarea tubara nu mai poate fi facuta automat, de la sine, ci sunt necesare manevre de deschidere fortata prin inghitiri successive (mestecatul unei gume sau suptul unei bomboane) dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca nasul este desfundat (decongestionat). Daca prin aceasta manevra deblocarea trompei lui Eustachio nu poate fi obtinuta si daca se continua coborirea, blocajul devine ireversibil si se instaleaza otita medie seroasa prin mechanism barotraumatic.
      Ea se manifesta prin durere vie in ureche, acufene (zgomote in ureche), scaderea auzului si uneori ameteala. Examenul clinic- otoscopia pune in evidenta un timpan retractat, prin trasparenta caruia se poate vedea nivel de lichid sau un esapament aerogazos; exista cazuri cind dezechilibrul presiunii este asa de mare ca timpanul si mucoasa cavitatii timpanice ajung sa singereze si lichidul seros se transforma intr-un continut hemoragic.

Se pot vedea bule de aer in masa de lichid       Audiometria va arata o hipoacuzie de transmisie , cu deficit marcat pe grave.
        Vindecarea se face fara sechele, in mod spontan, sau cu tratament medicamentos si insuflatii tubare.

        Sfatul meu: ca sa nu ajungeti la o astfel de otita in timpul zborului, inainte de aterizare aveti grija sa aveti nasul desfundat ( eventual dati cu un spray nazal decongestionant) si... mestecati multa guma  in timpul aterizarii.

4 comentarii:

 1. Buna ziua, ma numesc Irina, am 23 de ani si incep a va spune ca acum 4 saptamani am facut o operatie de amigdalite, fiind necesara din cauza infectiilor dese.Am fost cu fisa de internare la spitalul judetean unde domnul "doctor" (sef de sectie orl) m-a operat de amigdalite. Zis si facut, trecand de perioada dureroasa de dupa operatie, a doua zi mi-a dat drumul acasa, revenind dupa 9 zile de la interventie. Am venit si la control repezindu-ma ca isi pierdea "operatiile". Dupa alte 9 zile observ ceva schimbat si ma uit in oglinda imi vad gatul iritat si nu vad OMULETUL, OMUSORUL din gat, speriata ma duc la alt medic orl particular si acesta imi confirma faptul ca a fost RETEZAT la operatie... intrebandu-l daca afecteaza cumva lipsa lui, imi spune ca astesta este doar de ESTETICA si nu are niciun rol in cavitatea bucala. Am ramas uimita si am plecat acasa pentru ca nu aveam ce sa fac. Acum dupa 4 saptamani simt lipsa lui deoarece am probleme la inghitire, cu mancarea si bautul plus ca mi se usuca gura si nasul exagerat de mult. De multe ori simt ca si saliva urca inspre nas si nu se duce pe esofag in jos. AS VREA CATEVA SFATURI DE LA DUMNEAVOASTRA. Nu stiu daca voi primi vreo explicatie din partea medicului care m-a operat din moment ce nu m-a informat imediat dupa ce l-a taiat, macar sa ma fi atentionat! MULTUMESC FRUMOS!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sincer sa va spun nu stiu ce consecinte negative are acest lucru, pt ca nu s-a intamplat la nici un pacient de al meu. Am insa o colega-doctor traieste de anii buni fara omulet, i s-a rezecat tot in timpul unei amigdalectomii si ea traieste "bine mersi" fara sa pateasca nimic.

   Ștergere
 2. Buna ziua. Va rog frumos ajutati-ma cu un sfat. Am durere insuportabila de cap urechea dreapta si ceafa. Urechea o simt infundata cu sunetete. Ce poate fi? Si ce ar trebui sa fac ca sa scap de durere? Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 3. Poate sa apara aceasta durere din multe cauze, ar trebui sa mergeti la un consult ORL ca sa va poata da un tratament corect.

  RăspundețiȘtergere

Cu place va raspund la intrebari din domeniul ORL.