marți, 14 februarie 2012

Criza vertiginoasa

        Intr-o dimineata, cind sa ma trezesc din pat am simtit ca imi fuge pamintul de sub picioare si ca toata camera se invirte cu mine. Oare ce se intimpla cu mine?
        Aceasta este asa numita criza vertijinoasa= vertij.
        Vertijul este o senzatie subiectiva ( simtita numai de pacient) de deplasare a obiectelor din jur si de deplasare a bolnavului in raport cu obiectele inconjuratoare. Aceasta senzatie "falsa" are caracter de miscare rotatorie."Se rotesc lucrurile din jur"


         In mod sigur va intrebati: din ce cauza apare ?
         Datorita dereglarii centrului echilibrului situat in urechea interna. Aceasta dereglare poate sa aiba nenumarate cauze, insa cea mai frecventa cauza este stresul major si oboseala. Cele mai comune forme clinice de vertij sunt VPPB= vertijul paroxistic pozitional benign si Sd. Meniere ( boli care se pot  repeta episodic, episoadele fiind precedate de zgomote auriculare= aura). Criza vertijinoasa poate dura de la citeva ore la citeva zile. Aceasta se termina cu o senzatie de toropeala.


Urechea interna- localizare


Urechea interna: 8= canalele semicirculare= cohlea, 9: melcul= cohlea, 10= nervul cohleo-vestibular         In momentul crizei vertijinoase starea generala a bolnavului se schimba complet: devine palid, anxios, cu transpiratii reci, sta cu ochii inchisi sa nu vada nici o sursa de lumina pentru ca aceasta i-ar agrava si mai mult starea,nu poate sa stea in picioare, inima ii bate mai repede, capul il doare ingrozitor (cefalee temporo-parietala)  poate ajunge inclusiv la greata si voma.. In tot acest timp pacientul aude niste zgomote discordante = acufene sau un tiuit= tinitus (tonalitate inalta) si simte ca ii scade brusc auzul. Senzatia de vertij rotator ( simti cum se roteste camera in jurul tau) poate sa apara spontan sau ca urmare a unei miscari bruste a capului.


Tinitusul- repezentarea grafica 


         Daca ajungi la doctor acesta va vedea la tine (pacientul ametit) o miscare pe orizontala a globilor oculari mai rapida si necoordonata,  nistagmus. Acest nistagmus poate sa apara spontan sau sa se declanseze odata cu miscarea capului. El persista pe toata durata  crizei. Medicul ORL sau neurolog efectueaza teste de evaluare a echilibrului la care constata ca pacientul nu isi poate menttine singur pozitia la verticala si ca tot corpul lui se duce intr-o parte. Am uitat sa specific ca acest vertij apare datorita afectarii doar a uneia dintre urechi, drept urmare corpul se duce intr-o parte, spre urechea bolnava, cind stam cu ochii inchisi. In cadrul examenului clinic se efectueaza si o audiograma ( evaluare obiectiva a auzului) care evidentiaza o hipoacuzie de perceptie a urechii bolnave ( auzul a scazut datorita afectarii nervului auditiv).


"Va rog sa ma tineti ca nu ma stabilitate in picioare"


      VPPB sau Sd. Meniere sunt boli de care nu scapam niciodata, sunt boli care ne insotesc toata viata, periodic, manifestindu-se prin crize din ce in ce mai frecvente si mai severe ( criza= vertij- scaderea subita a auzului- zgomote in ureche). Modificarile care apar in criza isi revin la normal la sfirsitul episodului. Insa dupa citeva episoade vertijinoase organismul nu mai este capabil sa compenseze aceste modificari si in timp apare distrugerea urechii interne cu mentinerea surditatii, tinitusului, vertijului  si intre crize.
        Cauzele aparitiei acestor boli sunt multiple. As enumera doar citeva: ateroscleroza vaselor care iriga urechea interna, hipertensiune/hipotensiunea arteriala, alergii, avitaminoze, spondiloza cervicala, traumatisme craniene, afectiuni inflmatorii si supurate ale urechii externe sau medii,  stres fizic si emotional intens si constant.
          Tratamentul crizei vertijinoase se face doar in cadrul spitalului de catre un medic ORL sau neurolog. Criza se poate remite sub tratament injectabil insa trebuie urmat de un tratament per os ( pastile) 3-6 luni post criza.

7 comentarii:

 1. Care este acest tratament injectabil per os? Nu am gasit alte informatii despre un asemenea tratament. Eu am facut de cateva ori injectii cu Tanganil, insa nu sunt convinsa de eficienta acestuia, cel putin in cazul meu.
  Daca exista, va rog sa-mi spuneti unde pot urma acest tratament, sunt deja in suferinta de peste 9 ani, de multe ori in pragul depresiei, senzatia de povara pentru familie, serviciu etc., iar acum si sora mea mai tanara decat mine cu 10 ani are toate simptomele specifice VPPB.

  Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tratamentul injectabil se face cu mai multe medicamente pe care doar un medic ORL vi le poate prescrie si se efectueaza in cadrul unui spital. Tratament per os inseamna tratament cu pastile si acesta se recomanda tot de catre un medic dupa ce va face un consult in prealabil si decide ca este nevoie de acel tratament

   Ștergere
 2. Buna,numele meu este mihai.In urma cu vre'o 2 luni aveam o flecma foarte lipcioasa in gât,ma chinuiam sa scot ceva iar cand iesea era foarte lipicioasa.Dupa vre'o luna a început senzatia ca pe partea stanga a fetei aveam o presiune si ochiul stan lacrimand si o usoara durere de ureche .Am fost la un control ORL si acolo mi'a zis ca am sinuzita.Ar putea fi altceva?Va rog sa imi dati un raspuns,sunt foarte îngrijorat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, s-ar putea sa fie o sinuzita cronica care s-a acutizat. Trebuie sa faceti o radiografie de sinusuri si un consult ORL neaparat.

   Ștergere
 3. Buna,numele meu este mihai.In urma cu vre'o 2 luni aveam o flecma foarte lipcioasa in gât,ma chinuiam sa scot ceva iar cand iesea era foarte lipicioasa.Dupa vre'o luna a început senzatia ca pe partea stanga a fetei aveam o presiune si ochiul stan lacrimand si o usoara durere de ureche .Am fost la un control ORL si acolo mi'a zis ca am sinuzita.Ar putea fi altceva?Va rog sa imi dati un raspuns,sunt foarte îngrijorat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Bună ziua opratie de trahee cu o tumoare ce imi puteti spune legat de riscurile operatiei si durata de supraviețuire de dupa tratament ulterior etc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceasta operatie tine de pneumologie si chirurgie toracica. Eu sunt medic ORL. Va pot da informatii numai din acest domeniu.

   Ștergere

Cu place va raspund la intrebari din domeniul ORL.